петък, 16 юли 2010 г.

Аман от катаджии

Аман от катаджии!
Сигурно на всеки ну е направило впечатление нарастналият брой катаджии по нашите пътища. Да криза е и пари трябва да се набавят. КАТ е златната кокошка на МВР. А както знаете у нас катаджиите са най-много у нас на глава от населението. Даже и на чужденците им прави впечатление. Най-честата причина за глоба е превишената скорост.
Ограничителните знаци за скорост не са съобразени с действителността. Това са ограничения останали от времето, когато карахме още Лади и Москвичи. По технически данни те въобще са в съвсем друга категория: нито ABS, нито широки гуми, други амортисьори и много други допълнения, които вече са стандарнто оборудване. Освен това не е логично да има едно и също ограничение за леки коли и за автобуси и камиони.
Тези скоростни ограничения, като че ли са предвидени за мокри или заледени участъци. Тогава обаче хората винаги карат по-бавно и катаджиите тогава по-малко излизат въпреки, че тогава стават най-много катастрофи.
Опита зад волана също оказва влияние. Трябва да има смекчаващи обстоятелства за по-опитни шофьори или те да са с повече точки. Не сме всички еднакви.
Защо трябва размера на глобата да расте според нарушението? Логично е само да ти отнемат съотвеният брой точки и като ти свършат да се донаучиш със съответните курсове. Да има само някакава административна такса за обработка на документите. Иначе КАТ ще продължават да си вдигат глобите неограничено като непрекъснато преекспонират „войната по пътищата”. Скоростта не е причина за ПТП, а предпоставка. Сега даже намекват и за 30км/час ограничение в градовете. Да, наистина има луди, които карат като самоубийци, но това са изключения. Ако някой е решил да се трепе с кола или да убие някого, нямя да го спре факта, че няма книжка. Като цяло, обаче у всеки работи чувството за самосъхранение и се съобразява как да кара, най-малкото заради самият себе си.
Искам да кажа нещо и за камерите. Наистина на запад има много камери. Там никога не са ме спирали катаджии. Камерите обаче са боядисани в жълта фосфоресираща боя и снимат само в гръб. Иначе се счита, че могат да са предпоставка за ПТП, когато ги видиш в последният момент и забиеш спирачки или ти блеснат през ноща в очите. Също както и изкачащите от храста катаджии.
Не ми се иска да асоциирам белият опел със син буркан и надпис „Полиция” отбит в банкета зад някой завой по надолнище на хубав път със неприятни спомени, а искам ги да уважавам, когато ги видя, че патрулират вечер из квартала. Ако някоя партия се замисли върху тези факти и предложи изменения със сигурност ще си спечели места в парламнета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар